Je smartphone wordt overal in huis draadloos opgeladen: op de keukentafel, op je bureau, op het nachtkastje. Zelfs in de binnnenzak van je jas, zodra wireless power in huis gewoon wordt. De installatietechnische voorzieningen hiervoor worden af fabriek al in de prefab wanden van woningen en kantoren gemonteerd. Geïntegreerde technologie die nieuwe perspectieven opent voor domotica.

Science fiction? Nee. Wireless power tot bepaalde wattages komt er aan. Consumenten zoeken namelijk comfort in hun woning. Ze willen niet langer afhankelijk zijn van een draadje en een wandcontactdoos. Nieuwe elektrotechniekconcepten kunnen daar enorm aan bijdragen, zoals draadloze elektriciteit door het hele huis. Nooit meer paniek omdat je bij het weggaan ontdekt dat je smartphone niet opgeladen is.

Installateur met notebook naar het werk

Functie-integratie in gevels wordt de andere grote trend op het gebied van installatietechniek voor woningen. In een composietgevel kun je veel slimme technologie stoppen, waardoor nieuwe verbindingen gelegd kunnen worden zonder moeilijke bekabelingen te hoeven trekken. Dat schept heel nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld voor domotica toepassingen, nog zo’n comfort en veiligheid verhogende technologie.

De uitdaging is dergelijke oplossingen ook toegankelijk te maken voor bestaande woningen. Trends die de installatiebranche danig gaan veranderen. 

Want als je in de fabriek in een prefabwand al allerlei voorzieningen kunt aanbrengen, kan de efficiency op de bouwwerf aanzienlijk omhoog. Het werk voor de installateur wordt hierdoor complexer.

De installateur van de toekomst komt niet meer met zijn koffer vol gereedschappen op de werkplek, maar met zijn notebook. En hij werkt in een bouwteam, waar ieder vanuit zijn eigen discipline samenwerkt aan slimme oplossingen die precies dat doen wat de consument wil.

Categories:

Tags:

Comments are closed

Adverteren