apps installatietechniek

Voor het laatste nieuws, het weer, online shopping en om te zien wat vrienden uit onze sociale netwerken doen, gebruiken we apps op onze smartphone alsof ze de normaalste zaak van de wereld zijn. Apps en installatietechnologie maken óók onze woning slimmer. Dat stelt ons in staat langer zelfstandig te wonen en de zorg betaalbaar te houden. Voor de installateur die durft, ligt hier een nieuwe markt.

“Woningen worden steeds meer verbonden met het internet en daardoor slimmer”, zegt Erik Spijkerman, marketingmanager bij elektrotechnische groothandel Oosterberg. Dat heeft zijn weerslag op de elektrotechnische installaties. En het werk van de installateur. Steeds meer in en rond de woning gebeurt draadloos. De consument bedient zaken zoals verwarming, licht, zonwering en TV met een app vanaf zijn smartphone, vanaf de bank of onderweg. Deze opmars van slimme techniek in de woning is niet meer te stuiten.

Nieuwe markt voor de installateur

Deze ontwikkeling biedt de installateurs economisch grote kansen. Erik Spijkerman: “Veel installateurs vinden deze ontwikkeling nog eng. Maar ze moeten mee. En gelukkig brengen fabrikanten steeds meer gebruiksvriendelijke domotica-producten op de markt.” Deze zijn niet alleen gericht op comfort en langer zelfstandig blijven wonen. De industrie slaagt er steeds beter in om woningen dankzij technologie ook duurzamer te maken. Bijvoorbeeld met technologie om het energieverbruik te monitoren. Of slimmer en bewuster met verlichting om te gaan. 


“Nu de maatschappij en de consument duurzaamheid volledig omarmen, moeten ook de installatiebranche en de bouw mee. Duurzaamheid wordt gemeengoed”, verwacht Erik Spijkerman. Oosterberg heeft zelf duurzaamheid ook hoog in het vaandel staan. Slimme logistieke oplossingen beperken het afval van verpakkingsmateriaal, het nieuwe distributiecentrum heeft een duurzame energievoorziening en Oosterberg investeert in scholing en training van klanten omtrent het thema gebouwautomatisering. Want met kennis op het vlak van KNX en domotica, kunnen installateurs de kansen die er komen, pakken.

Tags:

Comments are closed

Adverteren