cv-ketel

Een cv-ketel zorgt ervoor dat je van een aangename temperatuur kunt genieten en lekker warm kunt douchen. Het toppunt van woongenot. Maar wat weet je eigenlijk van de cv-ketel?

Installeren van een cv-ketel

Een nieuwe ketel laten installeren kan een grote stap zijn waar niet iedereen zin in heeft. Het is namelijk een behoorlijke investering die je niet zomaar maakt. Ook moet er dan een monteur langskomen voor de montage en installatie en daar zit ook niet iedereen op de wachten. Toch is het niet onbelangrijk. Het is vaak fijn om te weten wat het precies inhoud.

Een installateur verwijdert eerst de oude ketel, mocht die er zijn, en installeert vervolgens de nieuwe. Vaak is dit een Hr-ketel. Vervolgens worden alle kranen vervangen en wordt het expansievat op de juiste manier afgesteld. Dit is belangrijk en wanneer het zuinig wordt gedaan bespaart dit tot wel 20% gas.

Een nieuwe ketel: Waar op letten?

De meeste cv-ketels hebben een levensduur van 12 tot 15 jaar, dus zo vaak hoef je niet te stressen over het aanschaffen van een nieuwe. Maar als het dan toch zover is dan is dit wel een grote investering, want je zit er lang aan vast. Volgens cvketel-gids zijn er een aantal punten waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe ketel.

  • Warmtecapaciteit. Dit bereken je met de formule inhoud van woning × 70 Watt.
  • Gebruiksgemak. Hoe makkelijker het is voor jou om te gebruiken hoe fijner het is.
  • Betrouwbaarheid. Niemand vindt het leuk wanneer een ketel elke week hapert of om de zoveel tijd gerepareerd moet worden.
  • Formaat en gewicht. De ketels wegen vaak niet meer dan 40 kilo, maar er zijn ook kleinere ketels die niet meer wegen dan 25 kilo.
  • Energieverbruik. Wanneer je heel weinig energie verbruikt heb je een minder uitgebreide ketel nodig dan wanneer je wel veel verbruikt.
  • Onderhoud. Elke ketel moeten gemiddeld eens per jaar onderhouden worden, maar de één heeft het net wat meer nodig dan de ander.

Een cv-ketel is vaak niet iets wat je zomaar aanschaft, maar het is vaak wel noodzakelijk. Wanneer je een ketel hebt is het dan ook belangrijk dat deze onderhouden wordt voor het optimale woongenot.

Tags:

Comments are closed

Adverteren