Een goede afwerking van een huis begint met elektrotechniek en eindigt bij de dakgoot!

Veel mensen geven de voorkeur aan een afwerking van hun huis aan de binnenkant. Denk hierbij aan elektrotechniek, maar ook aan een goede afwerking van het plafond en de wanden. Een goede afwerking aan de buitenkant is echter minstens zo belangrijk. Je wilt namelijk dat je huis er netjes uitziet en dat regenwater goed wordt opgevangen. Daarom is een dakgoot erg belangrijk.

Wat is een dakgoot?

Een dakgoot is een kanaal dat regenwater afvoert van het dak van een huis of gebouw. Dakgoten voorkomen dat er water in de muren en kozijnen komt, wat kan leiden tot beschadigingen. Dakgoten zorgen ervoor dat het water weggeleid wordt, waardoor de kans op waterschade afneemt. Dakgoten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De keuze voor een bepaald type dakgoot hangt onder andere af van het soort dak dat je hebt.

Welke dakgoten zijn er?

De ene dakgoot is de andere niet. Er zijn namelijk verschillende soorten dakgoten, zoals:

 

  • Kunststof dakgoten: Kunststof dakgoten zijn de meest voorkomende en worden vaak gebruikt voor nieuwbouwprojecten. Kunststof is een lichtgewicht materiaal en daardoor makkelijk te installeren.
  • Zinken dakgoten: Zink is een duurzamer materiaal dan kunststof en gaat hierdoor langer mee. Zink is echter wel zwaarder en moeilijker te installeren. Dakgoten van zink kunnen wel weer beschadigd raken door werkzaamheden aan het dak, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken of repareren.
  • Aluminium dakgoten: Dakgoten van aluminium zijn een goede keuze als je op zoek bent naar een duurzaam materiaal dat makkelijk te installeren is. Aluminium goten gaan net zo lang mee als zinken dakgoten, maar zijn wel lichter en daardoor makkelijker te hanteren.
  • Koperen dakgoten: Dakgoten van koper werden voornamelijk vroeger gebruikt. Alhoewel het materiaal een lange levensduur heeft, is dit ook terug te zien in de prijs. Dat is een van de voornaamste redenen dat deze dakgoot niet vaak meer voorkomt.

Welke dakgoot is geschikt voor mij?

De keuze voor een bepaald type dakgoot hangt onder andere af van het soort dak dat je hebt. Ook het oppervlakte van je dak kan erg bepalend zijn voor de grootte van je dakgoot. De plek waar je de dakgoot ophangt, is daarbij onder andere afhankelijk van de helling van je dak. Bij een hevige regenval is het namelijk ook belangrijk dat de dakgoot al het regenwater kan opvangen en succesvol kan wegleiden. Een goede afwerking van je huis is afhankelijk van elektrotechniek, maar ook van andere zaken zoals een goede dakgoot!

Categories:

Tags:

Comments are closed

Adverteren