keukenontwerp

Je hebt besloten zelf een keuken te ontwerpen. Dan moet er wel met een en ander worden rekening gehouden. Allereerst moet je eens kijken naar de ruimte die je ter beschikking hebt. Uiteraard zal je best wel veel praktische zaken tegenkomen. Het ene ontwerp is dan weer eenvoudiger of juist moeilijker dan je had gedacht. Ontwerpen is erg persoonlijk. Dat kan betekenen dat je een nieuwe vloer wilt of nieuwe wandtegels. Ook de keukenverlichting is persoonsgebonden. Je kunt gaan voor spots in het plafond, voor spotjes in de nissen en vitrineverlichting.

De keukenmaten

Je gaat eerst aan de slag met het opmeten van de ruimte waar uw droomkeuken zal komen. Dat betreft dus de lengte, breedte en de hoogte. Noteer ook eventueel de afmetingen van deuren en ramen.

Ga je gebruikmaken van je oude apparatuur, dan moet je ook daarvan de maten weten. Te denken valt aan je oude fornuis, afzuigkap, koelkast, vaatwasser en dergelijke.

Geef op de tekening aan waar de stopcontacten zitten of dat er nieuwe bij moeten komen.

De keukenindeling

Afhankelijk wat de ruimte betreft waar alles zal komen, zijn er enkele veelvoorkomende vormen:

  • De lengte want hij is lang maar smal.
  • De gangvorm. Zitten aan beide zijden ramen of deuren, dan is deze vorm de juiste. Er moet
    wel rekening worden gehouden met een looppad van tenminste 1,20 meter.
  • De U-vorm. Dat is voor grote en ruime keukens.
  • De L-vorm. Dit type komt het meest voor in de huishoudens.

Tips bij het ontwerpen

Wat straks je keukenopstelling zal worden zal mede afhangen of je links -of rechtshandig bent.

De hoogte van je werkblad is erg belangrijk en hangt af van de lengte van je lichaam. je kunt kiezen uit werkbladhoogten van 50 tot 90 centimeter.

Als je gaat voor een hoekkeuken, plaats dan nooit een la in de hoek.

Wil je een eettafel plaatsen? Hou dan hier rekening mee: zet je tafel te dicht bij de onderste keukenkasten, dan kunnen deze niet volledig open. Houd rekening met ongeveer 1 meter afstand tussen beiden.

Wil je een vuilnisbak plaatsen  in de kast onder de gootsteen, houd dan rekening met de afmetingen van de vuilnisbak.

Het is handig om de vaatwasser en de spoelbak te plaatsen in de buurt van de opbergruimte voor het bestek, servies en glazen.

Veiligheid is belangrijk!

Zorg ervoor dat kinderen niet bij je schoonmaakmiddelen kunnen komen. Dat geldt ook voor scherpe voorwerpen zoals messen. Zet warme dranken en warm voedsel zodanig neer dat kinderen er nooit bij kunnen komen. Als het mogelijk is, gebruik dan de achterste kookpitten van uw fornuis.

Door instanties zijn bepaalde regels opgelegd met betrekking tot het installeren. Laat deze zaken installeren door erkende bedrijven. Ga er nooit mee zelf aan de slag! Mocht er wat gebeuren en je hebt geen erkend installatiebedrijf in de arm genomen, dan kan je grote moeilijkheden krijgen met uw verzekeringsmaatschappij.

Meer informatie over keukens vind je op deze website.

Categories:

Tags:

Comments are closed

Adverteren