Wil je een airco laten installeren? Goed plan! Airco-installaties zijn niet alleen praktisch in de winter, maar veel zijn ook bruikbaar in de zomer. Zo zijn er airco-installaties die het huis kunnen verwarmen. Wanneer het hebben over de soorten airco’s hebben we het meestal over single-split, multi-split en mobiele airco’s. Maar wat is het verschil?

Single split airco

Een single split airco wordt gebruikt om één ruimte in het huis te koelen. Het voordeel is dat deze weinig geluid maken en je dus zo niet hoeft te kampen met geluidsoverlast van een luide installatie. Daarbij zijn single split airco’s vaak ook betaalbaarder.

De meeste single split airconditioning systemen kunnen zowel het huis koelen als verwarmen. Een airco wordt ook gebruikt om het huis te ventileren en vochtigheid te verminderen. Een single split airco vereist wel veel onderhoud, zo moet er regelmatig schoon worden gemaakt en moet er af en toe een installateur langskomen voor kleine reparaties.

Een single split airco kost gemiddeld €1.250,- tot €2.000,-. Laat je deze installeren door een airco installateur? Dan moet je nog €350,- tot €400,- extra rekenen. 

Multi-split airco

Een multi-split airco wordt gebruikt om meerdere ruimtes in een woning of bedrijfspand te koelen of verwarmen. Een multi-split airco is bedoeld voor klimaatbeheersing in een gehele woning, maar maakt ook veel lawaai.

Een multi-split airco werkt vrijwel hetzelfde als een single split systeem. Het verschil is dat er meerdere ruimtes kunnen worden gekoeld, maar ook meer lawaai maakt. Multi-split airco’s kunnen op verschillende manieren worden bediend: via een centrale bediening, individuele bediening of een combinatie. 

De kosten voor een multi split airco zijn gemiddeld €2.100,- tot €2.800,-. Bij het installeren door een specialist moet je daar €600,- tot €650,- bovenop rekenen.

Mobiele airco

Het voordeel van een mobiele airco is dat het makkelijk te verplaatsen en installeren is. Een mobiele airco heeft vaak wielen en weegt niet veel. Een mobiele airco wordt gebruikt om een kleine ruimtes te verkoelen. 

Bij de aanschaf van een mobiele airco is het bijna altijd gebruiksklaar. Het nadeel is wel dat dit soort airco’s luid zijn en veel energie verbruiken.

De kosten voor een mobiele airco zijn ongeveer €250,- tot €1.000,-.

Kosten airconditioning

Omschrijving Kosten airco Kosten installatie
Single split airco €1.250,- tot €2.000,- €350,- tot €400,-
Multi split airco €2.100,- tot €2.800,- €600,- tot €650,-
Mobiele airco €250,- tot €1.000,-

 

Categories:

Tags:

Comments are closed

Adverteren